Sözlerime başlamadan önce fikir alışverişinde bulunduğum tüm herkesten eğer kendilerini kırdıysam özür diliyorum. Niyetim yalnızca açmış olduğum konu hakkında yanlış fikre kapılanları düzeltmekti.
Konuyu kapatma gereği duydum zira bazı arkadaşlar cebindeki paraya göz diktiğimi düşünmüş olsa gerek. Konuyu açarken niyetim belki üzerine tartışır, geliştirir ya da farklı şeyler öneririzdi. Fikir belirtme zahmetinde bulunan herkese teşekkür ediyorum.
Peki nereye vardık? Önerinin kötü/çözemediğimiz yanları neydi? Direkt olarak Manifesto'nun yorumunu bırakıyorum.
Gerçek hayatı baz alarak bunu düşünmek fena fikir değil, ABD'de ve Avrupa'da araç fiyatları çok daha uygun evet. Ama ev-mülk sahibi olmak bizimkinden bile daha zor olabilir. 1+1 dandik evler genelde 80 90-100 bin civarı olabiliyor. Onun dışında da, realistik olarak bazı araçları düşürüp bazı şeyleri yine yukarıda bırakmak gerekli denmiş, bu da doğru. Yani böyle bir işlem yapılsa bile yine oyunda gerçek hayattaki gibi bazı villalar 1 milyon, bazı süper model arabalar 500 bin, 1 milyon civarı olmalı. Helikopter 500 binden aşağı olmamalı örneğin.
Burada da şu noktaya geliyoruz, gerçek hayatta evet, 3 dolara da bira içiyorsun, zengin de gelip 3 dolara bira içiyor. Bin dolara belki motor bulabiliyorsun ABD'de ancak o bardan çıktıktan sonra o zengin gidip 2-3 milyonluk arabasıyla evine giderken, sen 3 dolarlık biranı içip tek göz evine gidip ertesi günkü işini düşünüyorsun. ABD'de de bu kapital düzen böyle.
Sonuç? Sonuç şu ki, gerçek dünyada da insanların %95'i bulunduğu ülkede sadece yaşayan hayatları izliyor. (bizdeki instagram hayatlarını izliyor olmamız gibi) yani bu sistem yapılırsa 2-3 kişi hariç kimsede milyonlar olmayacak. Bazı karakterler hiçbir zaman yat, tekne, helikopter, elegy, super gt, villa alamayacak. Çünkü sen balıktan 3 dolar, paydayinden 300 dolar yerine 30 dolar alacaksın. 3 aydır oynayıp 500k zar zor yapabilmiş olan adamın şu an yapmış olacağı para 50K olacak. Haliyle tam bir kapital sisteme geçip insanlara çok az para vererek kendini idame ettirmesini sağlarız.
Gerçekçi olur mu? Evet olur. Ama oyun, eğlence ve kurgu bir anda kaybolabilir. Kimsenin aylarca, belki bir yıl uğraşıp sadece oyunda bir ev almaya çalışmak isteyeceğini açıkçası düşünmüyorum.
Yine de konu yorumlara ve ankete açık kalsın, çoğunluğun ne düşündüğüne bakarız.
Ne amaçladık, nereye vardık?
Sevgili sizler ve yöneticinin söylediği gibi en büyük sorun bazı ev ve iş yerlerinin muhtemel fiyatıydı. Çözülemeyecek bir durum muydu? Hayır. Bazı arkadaşlarla gayet güzel şekilde tartışıp birkaç çözüm ürettiğimizi düşünüyorum.
Bu konuyu açarak Idlewood'da sosisli satan emekçi kardeşlerimin 3-5 dolarlık sosisliden para kazanmasını amaçlamıştık ya da bar/pub işleten kişilerin içecek satışından 3-5 dolar kazanarak gelir elde etmesini amaçlamıştık. Mevcut sistemde takdir edersiniz ki kimse biraya 500 dolar, 50 dolar vermez. Rolsel olarak mantıklı da olmaz. 3-5 dolar verse de hiçbir oyuncunun cebini doldurmaz, reklam zararını çıkartmaz. Uğruna harcanan vakti karşılamaz.
Yukarıdaki anket sonucunda görülüyor ki çoğumuz bu tarz bir sistemi desteklememiş. Zaten konuyu açarken çok uçuk şeylerden bahsedip hayallere dalmıştım. Olsaydı güzel olur muydu? İçinde biraz rol zevki olanlar için gerçekten iyi olurdu. Kötülüğü olur muydu? Sizin de söylediğiniz gibi kesinlikle çok vakit harcayıp bir ev almak için günlerimizi harcardık.
Tekrardan yorum yazıp kibar bir dille fikir belirten herkese teşekkür ederim. Konunun amacından saptığını düşünüyorum, yeterince de yorum ve oy geldi, kilitlemek sanırım en iyi çözüm. Birbirimizle sadece bir arge yüzünden tartışmamıza gerek yok. Sağlıcakla kalın. Diversa out.
@Flaviano @Manifesto