Yıllar sonra unban yaptırıp nostalji hissi için sunucuya dönüp kısa süre rol yaptım ve halen akşamları 3-4 saat rol yapıp /q atmaktayım. Daha önce vice platformundan iki kez kendi isteğiyle banlanmış birisi olarak ve hali hazırda başka platformda aktif şekilde oynadığımdan tamamen iyi niyetle ve tarafsız gözlemlerimle gözlemlediğim eksikleri sadece yazıp geçmek istiyorum. Her şeyden önce SAMP ortamında 2026 yılında diğer platformlarda sadece dm ve bot oyuncu furyası dönerken bir şekilde kendini ayakta tutmayı başarmış ve halen akşamları aktif rol ortamını sürdürebilen Vice ekibini yönetimini tebrik ediyorum.
Tüm görüşler şahsi olarak kendimce gözlemlediğim ve düşündüğüm şeyler olup herhangi bir iddiam olmadan yazdığım / gözlemlediğim maddeleri içermektedir, bir art niyet yoktur.
1.) Sunucunun AFK politikasını ve AFK bırakarak payday kas, /vicesummer26 ile ödül kazan sistemini tamamen iptal etmesi gerektiğini düşünüyorum. Sunucu ekonomisi zaten uçmuş durumda, daha fazla boostlamanın hiç bir mantığı olmadığı gibi AFK politikasından ötürü sunucuda saat 18:00'dan önce rol döndürmek oldukça zor. Ya rol arkadaşınızla beraber gireceksiniz ve birbirinizle rol yapacaksınız ya da birliğiniz arkadaşınız filan yoksa sunucunun prime saatlerini 21-00 arasını filan bekleyeceksiniz. Benim gibi hafta sonları 1-2 saat gündüz rol yapmak isteyen oyuncu için pek fırsat kalmıyor, oysa 50-60 kişilik ama AFK olmayan (eskiden afkları 10dk da 20 dk da atan bir politikayı tercih ederdi hardrp sunucuları) bir kitle ile 200-300 kişilik ama yarısı afk olan bir kitleden daha temiz ve net roller çıkarılabilir. Bu konu bence sunucunun geleceği açısından da önemli. Bir örnek üzerinden anlatmak gerekirse spor yaparken 80-100 kilo bastığını sanıp makara sistemli aletler sebebiyle aslında 40 kiloluk ağırlık çalıştığını bilmeyen insanlara benziyor sunucunun durumu. Nicelik değil de nitelik olarak kaliteye odaklanılırsa bence SAMP'ın son kalesi daha uzun süre gider diye düşünüyorum. Bu anlamda da VDS ve bot oyuncu denklemine sıkışmış sonradan tekrar açılan sunuculardan gerçekten farkı olması adına bu konu bence önemli.
2.) Sunucuda pek çok noktada eskiden kalma (Özellikle kasabalarda ve uzak kasabalarda Fort Carson'da vs.) interior ve exterior eklentileri mevcut. Bunların yanı sıra şehir içinde de pek çok yerde mapta bir zenginlik gibi görülse de anlamsız ve kaos yaratan bir interior exterior fazlalığı var. Eski oyuncuların veya oyuna bir süre girmeyenlerin ya da artık aktif olmayan birliklerin veya oyuncuların interior / exterior eklentilerinin elden geldiğince ufak ufak temizlenmesi ve sahipliklerin boşa çıkarılması gerektiğini düşünüyorum. (Yine pek çok interior ve exterior özellikle şehir dışında olanlar admin karakterler tarafından anlamsız şekilde satın alınmış gözüküyor ama tamamen vergi kilidinde rol imkanı için içindeki dekorlar ve exteriorda yer kaplayan yerler silinerek sunucu rahatlatılmalı ama satın alınabilir şekilde açılmalı ki rol çevirmek isteyen oyuncu faydalanabilsin.)
3.) Sunucuda pek çok rol illegal birlikler / Little Italy ve PD / MD (benimde şuan rol yapmakta olduğum) - FD ve Malibu gibi gov birlikleri üzerinde dönüyor. Baroda ara ara rol yapan arkadaşlar yine rolleri canlı tutuyor anlaşılan ama belediye, diğer sivil roller veya şirket rolleri gibi roller zayıf gibi. Özellikle kasap, berber vs. rolleri yapan insanlar görmek çok güzel ama anladığım kadarıyla oyuncuların çoğu bu rollere önem vermiyor. Sivil roller açısından (üniversite, belediye vs.) eskide kalmış ve yıllardır tozu alınmamış birlikler, sistemler ve rol imkanları daha efektif şekilde kullanılacak biçimde oyuncuya açılmalı. Oyuna girmeden bu birliklerde olan oyuncular bu birliklerde artık barınmadan alımlar açılmalı ve rol yapmak isteyen oyuncunun önü açılmalı.
4.) Silah piyasası ve sistemler kesinlikle sadeleştirilmeli, 2 milyon 1 milyon gibi paraların döndüğü illegal rol ortamında bir silah edinme işi daha sakin bir şeye dönüştürülmeli belki yaptırımı artırılmalı ic olarak ama ulaşımı bu kadar (hava parası) ekonomisine dönmemeli. Bu sebeple olacak ki yine oyuncular gündüz afk atıp hatta gece çatışmak üzere karakterleri bırakırken başka platformlar ya da oyunlarda zaman geçirip 2-3 güne bir akşamları stres atma unsuru olarak sunucuda DM benzeri çatışma rollerine rahat rahat girmemeli.
5.) Yine en büyük sorunlardan birisi olarak sistemler adeta karışmış durumda. Maden sisteminin, taraf seçme olayının, üretim sisteminin kısaca silah elde etmek için yapılması gerekenler mevzusunun artık çözülmesi gerekiyor ve tek sisteme bağlanıp mantıklı bir şekilde sunulması gerekiyor. Ara parça - parça - kaynak derken sistemler birbiriyle entegre mi değil mi (maden sistemi ve yeni sistemler) onu bile anlamadığım bir şey gördüm ve denemek isterken anlamaya çalışmanın bile süre ve para yiyeceğini anlayınca vazgeçip bıraktım. Bu sistemler hem ic hem reel hayatla daha entegre ve mantık olarak uygun işlemeli diye düşünüyorum. Özellikle yine AFK politikası sebebiyle insanların silaha erişmek için afk bırak kafa yapısının engellenmesi gerektiğini düşünüyorum. Ayrıca artık ViceON ve Vice-X kullanılmıyorsa kaldırılması gerekir, kullanılıyorsa bir yerlerde (tam bilgim yok o yüzden diyorum) 117x kurşun istemek gibi bir şey rpg gibi değil de mmorpg sunucusu gibi hissettiriyor bunun düzeltilmesi gerekir.
6.) Sunucudaki yetenekler mevzusunun daha sade olması gerekiyor, bunun içinde sunucudaki sistemlerin gerçekten entegre olması ve işe yaramayanların kaldırılması veya dönüştürülmesi (entegre edilmesi) gerekiyor. Her sene farklı bir silah sistemiyle ilerlemek ve ic olarak çok karşılığı olmayan silah edinme yapısı bence oyuncuyu zora sokuyor, roleplay'e zarar veriyor. Yetenekler sistemlerle entegre çalışan şeyler olduğu için aşağı yukarı bunu belirtme ihtiyacı duydum. (En azından eskiden öyleydi)
7.) Son olarak ooc market eşyaları ve markette satılan şeylerin biraz nerflenmesi gerektiğini düşünüyorum. Gerçekten ortamın roleplay gibi hissettirmesi ve p2w mantığı yerine roleplay mantığının biraz daha ağır basması gerekiyor, Mmorpg gibi hissettiren paketler satılmamalı, gerekirse ayrı ayrı ürünler kalmalı ama rolsel olarak FiveM ve MTA'nın "oyuncuya gerçek parayla sat" mantığından biraz daha uzaklaşmak gerekiyo diye düşünüyorum.
Sunucuda gözlemlediğim ve şuan sorun oluşturduğunu düşündüğüm şeyleri maddeledim ve sadece bir oyuncu olarak buraya bırakıyorum, başka bir platformda rol yapmış olmanın getirdiği rahatlık ve tuzu kuru bir kafa yapısıyla tamamen nostalji olarak takıldığım ve vakit geçirmeyi sevdiğim bu platformun daha uzun süre ama daha kaliteli bir yapıda olmasının oyuncu için "roleplay" anlamında daha etkili olacağını düşünerek yazdım tamamen herhangi bir art niyetim yoktur. Bu nedenle bazı şeyler "2026'da olmaz." veya "çok bilgili bir eleştiri değil" denilecek seviyedeyse lütfen mazur görün, teşekkür ediyorum.