Madem bu konu Vice'ı da vurdu, tüm şeffaflığıyla yönetim adına bir açıklama yapalım.Ne yazık ki bir açıdan doğrusunuz. 75 lira bana da halen daha ödeme yaparken, 100 liraya bir şey alırken aşırı absürt geliyor. Örneğin sıradan bir market alışverişi(sadece doymak için) ya da çamaşırlarımızı yıkamak için aldığımız ürünler tek başlarına 200-300 lira tutuyor.
Yani sıkıntı ne yazık ki Türkiye'deki enflasyon ve her şeyin yüksek oranda artmasında. Ek olarak, yukarıda da söylendiği gibi Vice Roleplay olarak neredeyse 1 veya 1.5 yıldır birçok üründe hep aynı fiyatı sabit tuttuk çünkü yüksek kar etmek ya da para kazanmak gibi bir amacımız zaten bu platformda yoktu. Ama şu an kaçırdığınız nokta 75 liranın eski 75 lira olmadığı. Hepimiz öğrenciyiz çok doğru bir yaklaşım olmuş. Ben öğrenciyken 400 lira KYK bursum ile geçiniyor üstüne SAMP, Lol oynayıp kendime özelleştirmeler alıyordum. (O zamanlar dolar 2 lirayken biz samp'a 5er 10ar lira para döküyorduk yine) ve şimdi orantılarsanız Vice'da o zamanların 5 lira olan şeyi sadece 10 lira. (isim değişimi)
Devamına gelirsek, paranın ne kadar değersiz olduğu zaten ortada.
En güzel örnek bir üst mesajda verilmiş. Daha bu akşam sağlam bir saldırı yedik ve size Vice Roleplay'in biraz nasıl döndüğünden bu vesile ile bahsedelim,
Geçtiğimiz yıl içerisinde Rooy isimli çok iyi bir yazılımcı ile(kendisi arada bir yayınlarıma da gelir, wtcn'e vs. script/yayın programları yapan kişidir 30 küsür yaşında adam) yaptığımız birçok iş vardı ve profesyonel dünyada ne yazık ki her yaptırdığımız +1 işlem para tutuyor. Buna SMS entegrasyonu, siteye 2auth doğrulama, her oyuncuya gönderdiğimiz düzenli olarak SMS'ler bile (Geçen sene 100 SMS'i sadece 20-30 liraya atıyorken şu an bu fiyat 3 katına çıktı.) para ne yazık ki. Bu siteye girdiğinizde gördüğünüz her şey bir maddi yük ya da bir döngünün içerisinde. Bu SMS'leri yollamamızın tek sebebi daha profesyonel, daha güvenli, hesaplarınızda daha az risksiz oynamanız. Bize karı var mı? Yok. Ama sizden gelen market harcamalarıyla iyi bir şey yaptık örneğin.
Foruma tema yapmaktan tutun da, sunucuya eklediğimiz özel scriptler, sistemler, buraya zaman ayıran insanların geneline ödeme yapılması gerekiyor zaman zaman. Ayrıca litespeed lisansı gibi basit şeylere(aylık 15 dolar civarı) , indirme sunucumuza, map sunucumuza, test sunucularımıza, daha açıklayamadığım birçok ek/özel noktaya her ay düzenli olarak ödemeler yapılıyor.
Elbette Vice Roleplay/Gaming olarak 2 yıldır ne idüğü belirsiz ödeme yerleri yerine, Paytr ve E-Arşiv fatura ile çalışarak aldığımız 5 lirayı bile vergilendirip faturalandırıyoruz. Bu işlemden sadece her gelen 100 liranın 20'si devlete gidiyor. İçinde şirket komisyon, muhasebe, diğer entegrasyonlara kesilen pay dahil değil.
Her şeyi üst üste koyarsanız, bu kadar büyük bir platformu/bu kadar çok oyuncuyu, bu kadar saldırı alan bir ortamı ayakta tutmak için giden paraları görünce muhtemelen düşündüğünüzden bir 5-10 kat daha büyük şaşkınlığa uğrarsınız.
Peki bu kadar yüksek harcamalar neden yapılıyor? Çünkü Vice'da bir ekosistem var. Oyuncular skin alıyor, sunucunun masraflarının tamamı bu şekilde karşılanıyor ki biz de sürekli geliştirme yapıyoruz. Oyunda 600 adam var hadi 3 kişiye adminlik satalım para kazanalım, silah dağıtalım cebimize para girsin, nasılsa tepeye geldik buradan sonra salalım kafasına girmiyoruz. En basit örneği son güncelleme ve halen daha gelen/gelecek yenilikler.
Tüm bunlar bir yana, iki yıldır sanırım sadece Vice Roleplay oyunda zaman geçiren oyuncularına düzenli ViceCoin vererek hem isim değişimini, hem üç farklı kutuyu açmasını sağladı (bu kutulardan skin paketi çıkanlar, cortez yatı alanlar vs. bir ton oyuncu oldu) ve sürekli çekilişler, oyun içi kazanımlar yaparak tam olarak söylediğiniz gibi hiçbir şekilde ödeme yapamayan/yapmak istemeyen oyunculara da bir şeyleri hep kazandırdık. İki yılda bir kere bile foruma "Oyuncu yanlısı tek sunucu Vice. Bir lira yatırmadan bile birçok şey alınabiliyor" konusu açılmadı. Bu da üzücü...
(şaka yollu bir sitem olsun)Velhasıl, 75 lira ne yazık ki şu an İstanbul'da günlük ulaşım parası. Ya da sıradan bir fastfoodçu(sağlıksız doyulabilecek yerlerde) tek menü ücreti. Evet ben de halen daha ülkenin geldiği noktaya alışamadım ancak durum bundan ibaret. Ne yazık ki en iyi serverları, lisansları kullanmak zorundayız ki hem bunca komplike sistem çalışıp, hem bunca model her oyuncuya ayrı olarak renderlansın, o metro sorunsuz şekilde 700 insan varken yağ gibi aksın, üstüne günde 324324 tane saldırıyı, DDOS'u sırtlayalım, (bugünkünü sırtlayamadık mesela. Bilin bakalım ne olacak? Bir güvenlik uzmanı daha bulup, tabii ki parasını verip yeni önlemler aldıracağız) en iyisini yapmaya çalışalım. Durum bundan ibaret. Ekosistem demişken, yönetici veya server yetkilisi kafasıyla düşünürseniz eğer, oyuncu kitlesinin yüksek olmasının en iyi avantajının, var olan gruplara tolerans vermeden, 100 kişilik birliği olan kişiye torpil yapmadan ,5 birlik getirecek adamı admin yapmadan kendi doğrularınızla ilerleyebiliyorsunuz. Bunun da yolu sürekli yeni oyuncu akışından geçer. Yeni oyuncu gelsin ki, elimizdeki oyunculara işlem uygularken (sizi rahatsız eden, hile açan, toxiclik yapan kişiler) iki kere "oyuncu kaybımız olur mu?" diye düşünmeyelim diğer sunucular gibi. Bu da ortamın sağlığı adına geçerli. Yeni oyuncu nasıl gelir? Reklamlarla. Instagram, Youtube ve bilimum yere her hafta onlarca Vice reklamı döşeniyor. Youtube'da insanların çektiği videoların birçoğu Vice ekibinin ödemeleriyle yapılıyor. Geçen sene 30 liraya video çeken insanlar şu an 150 lira istiyor örneğin. Bu da ekosistemin bir parçası. Bu videolar da sizin 50-60 level karakter yapıp gezdiğiniz sunucuda, 20 kişi yerine 300 kişi görerek daha çok zevk alın diye yapılan bir şey.
Elbette siz söylediğiniz gibi almazsanız ya da market geliri bir şekilde düşerse de, biz de gelen gelire göre hareket etmeye başlarız. Oyun kalitesi düşer mi? Düşürmemeye çalışırız. Ama burada sunucu üzerinde yarattığımız bir ekosistem var. Şahsen ben serverın sahibi olmama rağmen, sahip olduğum birçok şeyi ki buna en büyük diyebileceğim arabam dahil, farklı bir yatırım aracından kazandığım sermaye ile aldım yakın çevrem iyi bilir. Yani bu ortamdan zengin olma, gelen zamlar sayesinde parayı kırma gibi bir düşüncemiz yok. Market bir iki aydır eksi yazıyordu, kendimizce önlem aldık. Diğer bir alternatifi düşünmek istemiyoruz çünkü.
Umarım açıklayıcı olmuştur. Yine bir şeyler düzene girdiğinde, biz bir şeylerden kısabilirsek ya da bir çözüm yolu bulursak, ya skin kazanımını kolaylaştırır ya da benzer çözümlerle tüm oyunculara yardımcı olmaya çalışırız. Bugüne kadar olduğu gibi.
Görüşleriniz için de herkese teşekkür ediyorum. Her birisi bizim için değerli. Sağlıcakla.