Sunucuya başladığım an gözüme batan sistemlerden birisi bu silah sistemi oldu. Benim şahsi fikrim bir RP sunucusunda silah elde etmek bu kadar kolay olmamalı, sunucu ekonomisi zaten gayet kolay sayılır, para kazanmak sorun olmuyor, haliyle silah kaybetmenin de korkutur bir yanı yok, para kasar direkt alırım mantığı yerleşiyor oyuncuların kafasında. Bu sistemi yaparken daha önce ne tür bir sorun yaşadınız veya neyi engellemek istediniz bilmiyorum fakat silah elde etmek %100 tamamiyle rolsel olmalı düşüncesindeyim.
Bence silah sistemi için direkt /satinal yaparak silah satın alma kaldırılsın. Sunucuya silah yönetici oluşumuyla veya güvenilir onaylı oluşumlar tarafından sokulsun. Derseniz ki tek bir oluşuma o gücü vermek fazla dengesizlik yaratıyor, sadece 5 dakika düşünerek şöyle bir fikir uydurdum; bir oluşum parça toplasın ve craft yapan oluşuma satsın, başka bir oluşum craft yapsın ve yaptığı silahları dağıtıcı oluşuma satsın, dağıtıcı oluşum ise sokakta satışını yapsın. Sevkiyat rolleri olsun, oluşumlar birbiriyle daha fazla etkileşime girsin. Gerektiğinde VCPD baskın yapsın, tüm silahlara el koysun (Polis departmanı mixing yapıp 'bize şöyle havadan istihbarat geldi' şeklinde role girmediği taktirde ve tamamen IC yollarla bilgi öğrenip operasyon düzenleyerek gayet keyifli roller çıkacağına inanıyorum-muhbir rolleri aktifleşir, dedektifler sadece laf olsun diye dedektif olmaz, sağda solda devriye gezmez)
Herşeyin bu şekilde sistemsel olması yapılacak rolleri kısıtlıyor ve sonuç olarak hoodta 50 kişi afk kalarak uyuşturucu sistemi üzerinden para kasan, kastığı parayla sistemsel silah alıp rol adı altında sağa sola sıkan bir sürü oyuncu türüyor. Onaysız oluşumlar ise aşırı derecede dezavantajlı kalıyor, ne diğer oyunculara nazaran afk uyuşturucu parası kasabiliyor ne de AK-47, Deagle gibi güçlü silahlar alabiliyor. Uyuşturucu sistemi neyse, konumuz silah sistemi; tekrardan belirtiyorum bu sistemin tamamen rolsel yollarla elde edilebilir şeklinde revizyona gidilmesi gerektiğini düşünüyorum. Oluşumlar birbirleriyle sadece liderler arasında etkileşime geçmemeli, oyuncuların da diğer oluşumlarla etkileşime girmesi öyle ya da böyle mümkün kılınmalı. İnsanlar birbiriyle sadece savaş çıktığında kavga çıktığında role girmesin yani.(sabahtan akşama kadar naber moruk selam kanka iyi kanka diye sosyal rol yapacak halleri de yok)
Fazla uzattım, son olarak bu tür bir revizyon olursa, oyuncular silahını kaybettiğinde ağlamamayı öğrenmeli. RP sunucusunda oynadığını hatırlamalı, "polis silahıma el koydu silahsız kaldım, silah satışını yapan oluşumla kavgalıyız silah vermiyor" tarzı tepkiler vermemeye alışmalı. Polise silahını kaptırmamayı öğrenmeli, silah satan oluşumla kavgalıysa IC yollarla başka bir çözüm yolu bulmalı. Nasıl ruhsatsız silah almak marketten sigara almaya benzemiyorsa, rolde de aynısının yansıtılması gerektiğini düşünüyorum, sevgiler saygılar.