Merhaba, Yapay Zeka çok ilginç bir konu gerçekten. Ona dair fikirlerimi paylaşmak istedim.

Eskiden insanlar makineleri kontrol ediyordu. Şimdi makineler makineleri kontrol ediyor.

Bilgi birikimi ve işlevsellik doğru kullanıldığı müddetçe bu gelişimi destekliyorum. Çünkü sınırları aşan bir bilgi mekanizması içerisinde herkesin ortak dil alanı oluşması zaruri hale geliyor. Ne kadar bilgi yayılımını dağıtabilirsek o kadar genel sömürü düzenine karşı yanıt verebilme kapasitemiz artacak. Öte yandan bilgi kendi içerisinde manipülatif içeriği de barındırıyor. Yapay Zeka hayatımıza girdiğinden beri, birçok akademik yetkinliği olduğunu iddia eden kimsenin de şapkası düştü. Gereksiz özlü sözlerle hayatımızı işgal eden üretken olmayan insanlar bir kenara bırakıldı ve işlevsellik ön plana alındı. Açıkçası bilgi edinimi ve kullanımı noktasında genel bir yayılım imkanının sunulmasını ben destekliyorum. Bu konuda yapay zeka büyük bir kazanç sağladı tüm insanlığa.
Nazım Hikmet'in Makinalaşmak istiyorumu şimdi Robotlaşmak istiyoruma dönüşürse biraz tehlikeli sadece. Yapay zeka kontrol ettiği herhangi bir mekanizmayı insan müdahalesi olmadan kontrol etmeye başlarsa, insanlar doğal duygu değişimlerini kaybederse, edindiği bilgilerden dolayı işlerini çok fazla savsaklamaya başlayıp her şeyi kıymetsiz hale getirmeye başlarsa anlam dünyamız da hayat pratiğimiz de çözülmeye başlayacak. Robotlaştığımız ve herkesin aynı bilgileri yaydığı bir dünyada belki iletişim daha kolay olabilir. Ama iletişimin düzeyini ölçmemiz zorlaşacak. Umarım bu yapay zeka gerçekten ihtiyacımız olan şeyleri hızlı elde etmemiz için bize zaman kaybettiren birçok şeyin üstesinden gelmemizde önemli bir araç olur ve olmaya devam eder. Bir yandan insan kontrolünün tamamıyla dışına çıktığında aynı nükleer felaketler gibi bir yıkıma dönüşebileceğine inanıyorum. Hareket eden saatli bombaların, füzelerin, roketlerin, patlamaların ve siber saldırıların yaygınlaştığı bir evrende bunların bir de yapay zeka ile veya doğrudan onu kontrol eden farklı mekaniklerle tasarlanması, insanın etkisini azaltacağı için bizim dışımızda kontrol artık üretilen sistemlere bırakılmış olacak. İnsanlığın var olduğu her yerde ilkelliğin bir ölçüde bu yüzden korunması, ihtiyaçlarımızın doğru saptanması ve yapay zekayı doğru kullanmamız gerekiyor.
Aksi takdirde işlerimizi kolaylaştırmak için ürettiğimiz araçlar insanlığın bencilliğiyle kendi boynuna da dolanabilir.
Doğanın yasalarını anlamak için fiziğin kurallarını bilmek, sosyal yasaları anlamak için aklın kurallarını bilmek gerekir. Buradaki akıl insan aklıdır ve sosyal olan her şeyin içerisindeki aklın yönetimini ve birikimini yapay zekaya teslim ettiğimizde yapay sosyallik içerisinde nostaljik yorgunluk yaratan(sürekli geçmişte şöyleydi böyleydi diyip bunları yad eden) bireyler mi olacağız? Yoksa yapay zekaya adapte olan robotsu insanlar mı olacağız? Bizi bu iki seçimden biri olmak zorunda bırakmaması dileğiyle.