Herkese iyi geceler, iyi forumlar. Sunucunun ilk açıldığı dönemden belli bir kısma kadar sürekli olarak oynayan, sonradan belli aralıklarla giriş yapan ve geceleri rollere katılan birisi olarak genel bir değerlendirme/düşüncelerimi sizlerle paylaşmak istedim. Umarım yararlı olur.
Öncelikle Vice'a başlama nedenlerimden bir tanesi o dönem içerisinde aktif sunucular arasında süreklilik sağlayan bir sunucunun olmaması, hak yenilmelerin çok fazla olduğu ve market bölümünden kaynaklı oyuncular arasında çok absürt farkların ortaya çıkması insanın gerçekten canını sıkıyordu. Vice açıldığı ilk andan itibaren bu çizgisini koruyabilmiş, her zaman aktif rol ortamı için çabalamış ve oyuncuları teşvik etmiş bir sunucudur. Bunun için de bu kadar yıl platform da aktiflik sağlamış ve hala oyuncu kitlesi üst seviyede olan sunucu. Zaman geçtikçe o ilk dönemin hissini almamaya başladım. Bunun çok fazla sebebi var, iş/okul hayatı, aktif olamamak da bunlara dahil. Sunucu bazlı düşündüğümüz zaman git gide etkinliklerin artması, oyuncuların kolay şekilde para kazanması ve şehirde ki ciddi para akışının olması çoğu her şeyi tetikliyor. İlk dönemlerde para kazanmak zor, parayı elde tutmak daha da zordu. Bunun ardından market bölümününde çok farklı özelliklerin gelmesi normal oyuncuların yapabileceği şeyleri kısıtladı. Örneğin normal oyuncuların maksimum iki, üç araba alabilmesi ve bunlardan sadece bir tanesini spawn edebilmesi gibi özellikler sebebiyle sunucuda taksicilik rollerinin yapılması, galericilik rollerinin yapılması veya diğer bu tarz işletme rollerinin yapılması azaldı diye düşünüyorum. Ek olarak etkinlik neticesinde sistemsel satışların yüzde seksen seviyesinde sabit kalması(yönetim tarafından unutuluyor sanırım) yine galericilik rollerini öldürüyor. Oyuncular sistemsel satış gerçekleştirdiğinde daha çok kâr elde ediyor, galericiler araba almıyorlar. Normal satışlarda ise sıfır fiyatının çok üstüne araç satışları gerçekleştiriliyor. Bu tarz konulara biraz daha alternatif yollar bulunabilir. Uzun bir süreden beri sistemsel açıdan güncelleme yapılmaması, iyileştirmelerin yapılmaması da çok stabil bir işleyiş haline geldi. Şu an sistemsel açıdan baktığımız zaman üst seviyelerde fakat ar-ge kısmında ki konular ele alınabilir, incelenbilir. Orada daha çok ileriye gidebileceğimiz onlarca fikir var.
Şehir içerisinde ki para, silah akışının düzeltilmesi için arkadaşlarım yukarıda çok fazla öneri vermişler. Hepsini tek tek okudum ve desteklediğim fikirler de var. Yönetim bunları tabii ki dikkate alacaktır diye umuyorum. Bunlara ek olarak karakter başvurularının eskisi kadar dikkatli ve titiz bir şekilde incelendiğini düşünmüyorum. Ekip üyelerinin bu konuya da biraz ağırlık vermesi gerektiğini düşünüyorum. Güzelce rollerimizi yaparken çok fazla kişi gelip rolleri baltalayabiliyor. Türkçe terim kullanımları, yanlış emote kullanımları da çok fazla rastladığım şeylerden bir tanesi.
Hep beraber daha yaşanılabilir bir Vice için çabalıyoruz. Umuyorum ki en kısa sürede bu kış sezonuna geçiş yapar, eski günlerde ki gibi daha fazla zevk almaya başlarız.