Eklenmesi Gerekenler1 : Sunucuya ilk açıldığı aylarda başladım fakat gerçekten halledilmesi gereken çok büyük sorunlar var denilebilir. En başta illegal roller hiç eskisi gibi değil. 2020 senesiyle kıyaslayacak olursak sunucu bu yönden ciddi manada hasar görüyor, benden söylemesi... Örnek vereceğim, 2 sene öncesinde bırakın birisini vurmayı, dövecekken bile türlü türlü planlar yapıp öyle saldırırdık. Neden? Eskiden birlik lideri veya üyesi olarak fındık kabını doldurmayacak bir nedenden ötürü adam vurursan tabiri caizse kazığa oturtulurdun. Kendi adıma konuşacak olursam eğer ben 2020 zamanlarında bir olaya karışmadan önce iki defa düşünürdüm. Dediğim gibi roller ağırdı ve gerçekten insanlar başka bir oluşumla savaşmaktan çekinirdi. Gerek VCPD'nin ağırlığı, gerek illegal ortamda gereksiz bir savaş durumunda birlik lideri ağır yaptırıma uğrayabiliyordu. Günümüzde olduğu gibi para cezasından söz etmiyorum. Eğer Valachi dahil olduysa o iş CK'ya, birliğin kapanmasına kadar giderdi. Bunun için birlik liderleri tedbirli davranır, birlik üyeleride güme gitmemek için her olayda silahına sarılmazdı. Ben o zamanlar 6 ay elime silah almadığımı hatırlarım. VALACHI VE PD AĞIRLIĞINI HİSSETTİRİRDİ ÇÜNKÜ. Ortada bir gerçekçilik vardı. Günümüzde rol yapan illegal birlikler kafalarına göre rahat rahat adam vurabiliyor. Onun dışında çoğu illegal birlik realisttik bir şekilde rol yapmıyor. Birliğe alınan bir oyuncu 2-3 gün içerisinde illegal olaylara dahil olabiliyor. Kısacası illegal oluşumların gerçekten yaşadığı en büyük problem rollerde gerçekçi davranmamaları. Artı olarak illegal birlik üyeleri aşırı derece kendini kasarak rol yapıyor, Valachi ve sunucuda rol yapan oluşumları karşılaştırın. (Örnek veriyorum, kimseyi aşağılamak gibi bir amacım yok;) İtalyan rolü yapanın İtalyan rolü yaptığını düşünmüyorum. Aynı zamanda bu siyahiler içinde geçerli. Konseptlerine bağlı kalmıyorlar, saldırgan tavırları her zaman ön planda tutuyorlar. 17-18 yaşında rol yapan birisi kafasına göre adam vurabiliyor, hadi buna cahillik diyelim. Peki ya 35-40 yaşında ki bir mafya üyesi tecrübe sahibi olmasına rağmen nasıl böyle bir şeye kalkışıyor? İnsanlar kafalarına göre birisini vuramaz. Birliklerin tek sorunu gerçekçilik. Bu çoğu oluşum için geçerli. Darılıp gücenmeyin ama çoğu oluşuma baktığım zaman hiçbirisi tanıtımlarına, hikayelerine göre rol yapmıyor. Umarım demek istediğimi anlayabilmiş, kendimi ifade edebilmişimdir. Sunucunun illegal bölümüne ciddi anlamda el atmak lazım.
Eklenmesi Gerekenler 2 : Sunucu içerisinde imvu skinlerin yasaklanması gerek. Ciddi anlamda görüntü kirliliği oluşturuyor. Ayrıca özel modelin yoksa kimse seninle rol yapmıyor. (Genel) buna defalarca şahit oldum, bizzat başıma da geldi. Sırf ilk skini mi insanlar benimle rol yapsın, aralarına alsın diye yaptırdım. Daha önce hiç böyle bir şeye kalkışmamıştım, burada ilk oldu. Yanlış anlamayın; Sizin suçunuz yok. Oyunculardan kaynaklanan bir sorun fakat gerçekten el atılması gereken tatsız bir konu.
Eklenmesi Gerekenler3 : Sunucunun silah hasarlarında ciddi bir eşitsizlik var. Bu durum her sunucuda olduğu gibi OOC ticarete yol açabilir. Deagle ile 2-3 kurşunda bir oyuncuyu çok rahat düşürürken bu durum Uzi ve Colt-45 tarzı silahlar için çok olumsuz oluyor. Colt-45 ve Uzi tarzı, hasarı az olan silahların hasar seviyesinin arttırılması gerek. Eğer bu duruma el atılırsa oyuncular için çok iyi olur. Aranızda illaki illegal rol yapan arkadaşlar vardır, size soruyorum; İki grup arasında dönen bir çatışmada Deagle ve AK-47 kullanıldığında mı daha zevkli olur, oyuncuları tatmin eder yoksa Colt-45, Uzi, Tec-9 tarzı silahların kullanılması mı? Bu durum oyuncular arasında ki eşitsizliği sağlıyor ve aldığı silahın bir önemi kalmıyor. Neden? Karşısında Deagle veya AK-47 kullanan bir adam var çünkü. 3-4 kurşunla yere düşüyor, adam oyundan bir zevk alamıyor. Bu durumun önüne geçmesi için ise ya aylarca para biriktirecek, oyundan soğuyacak ya da OOC ticarete başvuracak. Çatışmalarda Colt-45, Uzi, Shotgun tarzı silahların kullanılması sunucunun kalitesini ortaya koyar. Bahsettiğim silahların acilen hasarlarının arttırılması gerek. Emin olun bu durum illegal rol yapan oyuncular için daha eğlenceli bir hal alacak.
Eklenmesi Gerekenler 4 : Yeni açılan 10 oluşum varsa bunlardan 2 tanesi varlığını devam ettirebiliyor. Sebebi belli; 150-200 çeken bir sunucuda adamlar oyuncu bulamıyor. Sunucuda bir oyuncu oluşum açarken "Nasıl bir tanıtım oluşturmam gerek, acaba insanların dikkatini çeker mi?" düşünmesi gerekirken 3-4 kişiden oluşan kemik kadrosuyla ümitsizce tanıtımını atıyor, defalarca OOC alım için kilite vursada oluşumuna gelen-giden olmuyor. Bu yüzden İtalyan, Siyahi, Hispanik, Rus rolleri daha çok revaçtayken diğer konsept ve kültürler bu saydıklarımın yanında vasat kalıyor ve sunucuda çeşitli kültüre el atıp illegal rol yapmak isteyip oluşum açan oyuncuların yolu kapatılıyor. Böylelikle Vice'ın illegal, kültür tarzının diğer sunuculardan bir farkı kalmadığını düşünüyorum. Çeşitli kültürler ve konseptlerin yolu kapanmaması gerek, bizim imajımızı ve farkımızı ortaya koyacak şey bu olacak ve diğer sunuculara "İşte biz buyuz!" dememizi sağlayacak. Bu durumun önüne nasıl geçeceğini aşağıda belirteceğim.
Öncelikle yukarıda saydığım olumsuzlukların önüne geçmek için çabalardım. 1 ve 4. sorunların ileride başınızı ağrıtacağını düşünüyorum. Dışarıdan kötü bir imaj yaratabileceğini düşünerek "Hood Onaylı Birlik" diye tabir edilen oluşumların üye sayısını sınırlandırır, 20-30'dan fazla üye almalarına engel olurdum. Böylece kendi oluşumları içerisinde adam eksikliğinden ötürü daha gerçekçi rol yapar, bu birliklere giremeyen oyuncular ise alternatif olarak ya kendi oluşumlarını açar ya da yeni açılmış oluşumlarda bulunurlardı. Tabi ki onayı olmayan birliklere de üye sayısı açısından belirli bir sınır getirirdim. Bu sayı 40-50'yi geçmezdi. "Ne alaka, hood onaylı birlikler neden az?" dediğinizi duyar gibiyim. Sebep belli, hood onaylı birlikler günümüzde çok kalabalık ve önlerine geçilemiyor. Üye sayılarının onaysız birliklerden az olmasının sebebi birbirlerine savaş açmadan önce iki defa düşünecek, yukarıda bahsettiğim "GERÇEKÇİLİK" kuralını uygulayacak olmasıdır.
Eklenmesi Gerekenler 5; (Burada hiçbir oluşumdan örnek verilmemiştir. Geçmişte karşılaştıklarım ve günümüzden söz ediyorum) Bazı birlik konseptlerine baktığım zaman durum içler acısı. Kimseyi kötüleyip ayıplamıyorum yanlış anlamayın lakin eskiden bu sunucuda birlik açacak adam iki defa düşünürdü. Adam motorcu rolü yapıyor motorla alakası yok, yarışcı rolü yapıyor yarış organizasyonları dışında her türlü illegal faliyeti yapıyor. (Silah, uyuşturucu, fuhuş vb). İtalyan-Amerikan yapıyor adamın R19'u Rusya kökenli, Siyahi çeteci rolü yapıyor R20'si kadın karakter, Asya kökenli bir sokak çetesinden esinlenip ona göre konsept yapıyor adamın birliğinde asyalı hariç her türlü etnik köken var. (Kültürler hakkında bilgim var. Örnek; Tiny Rascal'dan söz etmiyorum adamın R16'sı Portekizli ve bunlar Asya kökenli çete yönetiyor.) IFM'in bu tür tatsız durumlarda mutlaka uyarıp tavsiyeler vermesi, arkadaşlara hangi konsepti yapması gerektiğini hatırlatması gerekiyor.