Vitorino PapagniŞöminede çıtırdayan odunların sesleri gecenin sessizliği bir çığlık gibi yarıp geçerken her zamanki koltuğumda oturmuş derin düşünceler içerisinde viskimi yudumluyordum.
Yeni yaptığımız faaliyet acaba iyi bir hamle miydi, yoksa bizi sonsuz bir uçuruma sürükleyecek ilk adım mı olacaktı? Bunu bana gösterecek olan tek şeyin her zaman en büyük düşmanım olan zaman olduğunun farkındaydım. Hiç bilmediğim bu metropolde kendimi her zamankinden daha yalnız hissediyorum. Evlatlarım; Luciano, Girolamo ve Antonio.. Hepsi aynı kökten ayrı dünyalara açan bir fidan gibi, kendi dünyalarında kayboldular. Ancak bu şehirle başa çıkabilmek için bana genç ve aynı benim gibi güçlü ruha sahip birisi lazım.
Girolamo, iyi bir militandır infaz konusunda kendisini bu kadar nasıl geliştirdi hala kafam almıyor bu çocuğu bu hale ne getirdi acaba. Antonio, benim en küçük çocuğum.. Bir türlü gerçek bir birey asla olamadı. Luciano..Çocuklarım arasında tercih yapmayı asla sevmiyorum ancak onun yeri bende başkadır. Bunun nedeni duruşu, benliği, hissiyatı ile tam anlamı ile bir Papagni'dir. Vitorino’nun oğlu ve gelecekte Papagni'lerin patronu olacak olan Luciano. Güçlü kişiliği, sakin ruh hali ile her zaman başarılı olacağına inancım tam olmuştur.
İçeride lanet olası bir kalabalık benim buraya onları neden topladığımı büyük merak içerisinde bekliyorlar. Aslında onlara çok uzun laflar etmeyeceğim sadece tek isteğim şu olacak; Bu boktan ülkeye Papagni'lerin gerçek gücünü gösterin.
"Vitorino Papagi'nin aile günlüğünden bir kesit, 142-20 Ağustos 1980"
Michael "Mickey" Costello için Vitorino PapagniVitorino Papagni... Eski nesilden geriye kalmış son büyük adamlardan birisiydi, Michael Costello için bir baba figürünü temsil ediyordu. Michael'in vaftiz babası olan Vitorino, önemli bir suç ağına liderlik ediyor ve Nevada'nın kontrolünü elinde tutuyordu.
Michael için Papagni Crime Family her zaman özel bir yere sahipti. Bu aile onun gerçek bir erkek olduğu, made man olduğu ailesiydi. Kazandığı her şeyi onlara borçlu olduğunu bilecek kadar sadık bir adamdı. Vitorino bir gün ona Vice City'e yola çıkmasını söyledi Amerika'nın çoğu bölgesinde iş yapan bu aile Vice City'de bulunan pastadan da pay istiyordu. Michael "Mickey" Costello bu şehirde yeni bir düzen kuracak ve Vitorino adına buradan kazanmaya başlayacaktı. Aradan geçen uzun yılların ardından Vitorino'nun yaşından dolayı emekliliğe ayrılacağı ve yerine büyük oğlu Luciano'nun geçeceği konuşuluyordu. Luciano iyi bir lider olmasının yanı sıra tecrübeli bir isimdi ancak tek bir sorun vardı Costello ile hiç bir zaman iyi geçinememişlerdi. Mickey, Luciano'nun başa geçmesinin felaket olacağını düşünüyordu bu yüzden Don Papagni ile bir konuşmak yapmak için bir sitdown istedi. Michael'in tek bir isteği vardı zamanında ona söz verildiği gibi Costello'nun artık bağımsız bir aile olması ve Michael'ın patronluğunun tanınmasıydı. Bu durum Vitorino'nun ne kadar hoşuna gitmese de olayların büyüyeceği ve kan döküleceğinden korkmuş olsa gerek ki istemsiz bir şekilde kabul etti ve Michael'in patronluğunu onayladı. Bu olay her ne kadar araya kırgınlıkların girmesine neden olsa da Costello için Vitorino her zaman gerçek bir liderdi.
01.06.2020 Gece saat 03:00 sularında Michael Costello'nun telefonu çaldı, arayan Rudi'ydi. Rudio DePalma, Papagni ailesinin Consigliere'siydi ve Michael'e acı bir haberi vermek için arıyordu. Vitorino Papagni kalp krizi geçirmiş bu nedenle hayatını kaybetmişti. Cenaze töreninin ailenin isteği üzerine Palermo'da yapılacağını bildiriyordu. Mickey'in karakterine birebir etki eden bu adamın kaybı Michael'i derinden üzdüğü gözlenebilirdi. Vitorino'nun İtalyanların yozlaşması ve asimile olmasını sık sık eleştirdiği aile içinde bilinirdi. Amerika'da değil doğduğu şehir Palermo'da gömülmek istemişti. Michael bu haberin ardından hiç düşünmeden işleri şuan ailede kendisinden sonra geldiği bilinen Gianluigi'ye devir etti ve onu Acting Boss ilan etti. Michael en kısa sürede Palermo'ya gidecek ve bu büyük liderin törenine katılacaktı. Bu yolculukta Michael'a ailenin eski Caporegimelerinden olan ve günümüzde New Jersey'e yerleşerek kendi ailesini yönetmeye başlamış olan Ignazio Baldassario'nun eşlik edeceği biliniyordu. Papagni'nin ölümü tüm dengeleri değiştireceğe benziyordu. Michael gelmiş olduğu aileye sadıktı ancak hayran olduğu adam Vitorino Papagni'ydi, Luciano değil.
"Albertino Montino'nun yazım aşamasında olduğu "Costello Tarihi" adlı biyografi tarzı kitapta "Ailede bir ölüm" başlıklı sayfa.83, 02.06.2020"